Google Chrome Bağlantınız Gizli Değil, Güvenli Değil Hatası nedir?
Chrome kullananların sıkça yaşadığı sorunlardan biri de Google bağlantınız gizli değil, güvenli değil gibi sertifika (SSL) hatalarıdır. Bugün internette SSL sertifikasına sahip 170 milyondan fazla web sitesi var ve daha fazla arama motoru ve tüketici bu siteleri tercih ettikçe bu sayının artması bekleniyor. SSL sertifikası sitenizin daha güvenilir görünmesini sağlar. Bir SSL hatası bağlantınız güvenli değil uyarısını almanıza neden olarak bunun tersini yapar. Dolayısıyla siteniz artık müşterilerin güvenebileceği bir site olmaktan çıkmıştır. Google Chrome’la yaşadığınız bağlantınız gizli değil hatası ÖSYM, MEB, E-Devlet gibi sitelere girerken de karşınıza çıkabilir. Bu sorunun çözülmesi gerekir.
Bu başlıkta, Google sertifika sorununun ne anlama geldiğini, bağlantınız gizli değil hatasına neyin sebep olabileceğini tartışacağız. Ardından, hatayı çözmek ve sitenizi yeniden çalışır duruma getirmek için atabileceğiniz farklı adımları gözden geçireceğiz.
Google Chrome Bağlantınız Gizli Değil, Güvenli Değil Hatası Çözümü (Google Sertifika Hatası Çözümü)
Öncelikle Google bağlantınız gizli değil sertifika hatası nedir sorusuyla başlayalım. Chrome web tarayıcısı bir sitede yüklü olan SSL sertifikasını doğrulayamadığında bir Google sertifika sorunu oluşur. Kullanıcıları web sitenize bağlamak yerine, tarayıcı bir hata mesajı görüntüleyerek kullanıcıları sitenin güvensiz olabileceği konusunda uyarır.
SSL sertifikası, bir ziyaretçinin tarayıcısı ile web siteniz arasındaki bilgileri şifrelemek için kullanılan bir güvenlik teknolojisidir. Parolalar ve ödeme bilgileri gibi hassas bilgilerin güvende tutulmasına yardımcı olduğu için, ziyaretçiler SSL ile şifrelenmiş sitelerde kendilerini daha güvende hissederler. URL’lerinde HTTPS ve adres çubuğundaki asma kilit simgesiyle şifrelenmiş siteleri tanımlayabilirsiniz.
Şifrelenmemiş siteler, trafiklerine veya dönüşüm oranlarına isabet edebilir. Bu siteler Google Chrome‘da yalnızca “Güvenli değil” olarak işaretlenmekle kalmaz, aynı zamanda çevrimiçi alışveriş yapanların %85’i tarafından bu sitelerden kaçınılır.
Google Chrome Bağlantınız Gizli Değil hatasının çözümüne buradan ulaşabilirsiniz: NET ERR CERT AUTHORITY INVALID Hatası Çözümü
Google Bağlantınız Gizli Değil Hatası Benzeri Sertifika Hataları Hangileridir?
Diyelim ki SSL sertifikası içeren bir plan seçtiniz veya sitenize bir sertifika yüklediniz. Ardından Google Chrome‘u açıp sitenizdeki bir sayfayı ziyaret etmeye çalışıyorsunuz ve sayfanın yüklenmesi yerine “ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR” mesajı alıyorsunuz. Bu bir SSL sertifika hatası türüdür. Bu ve bunun gibi birçok türde sertifika hata mesajı alabilirsiniz. En yaygın sertifika hata çeşitlerine bir göz atalım şimdi.
1. Google SSL Sertifikası Güvenli Değil Hatası (NET ERR CERT AUTHORITY INVALID Hatası)
Bu hata, SSL sertifikasının tarayıcının güvenmediği bir şirket tarafından imzalandığını veya onaylandığını gösterir. Bu, sertifika yetkilisi olarak bilinen şirketin tarayıcının yerleşik güvenilir sertifika sağlayıcıları listesinde olmadığı veya sertifikanın sunucu tarafından verildiği anlamına gelir. Sunucu tarafından verilen sertifikalara genellikle kendinden imzalı sertifikalar denir.
2. Ad Uyuşmazlığı Hatası (NET ERR CERT COMMON NAME INVALID Hatası)
Bu hata, SSL sertifikasındaki alan adının tarayıcıya yazılan URL ile eşleşmediğini gösterir. Bu mesaja “www” gibi basit bir şey neden olabilir. Sertifikanın www. yoursite .com için kayıtlı olduğunu ve https:// yoursite.com yazdığınızı varsayalım. Ardından bir SSL sertifika adı hatası alırsınız.
3. Karışık İçerik Hatası
Bu hata, güvenli sayfanın (HTTPS ile yüklenen), güvenli olmayan sayfadan (HTTP ile yüklenen) yüklenen öğe içerdiğini gösterir. Bir sayfada yalnızca bir güvenli olmayan dosya olsa bile (genellikle bir resim, iframe, Flash animasyonu veya JavaScript parçacığı) tarayıcınız sayfayı yüklemek yerine bir hata mesajı görüntüler.
4. Süresi Dolmuş SSL Sertifikası Hatası (NET ERR CERT DATE INVALID Hatası)
Bu hata, sitenin SSL sertifikasının süresi dolduğunda oluşur. Endüstri standartlarına göre SSL sertifikalarının ömrü 398 günden fazla olamaz. Bu, her web sitesinin SSL sertifikasını en az iki yılda bir yenilemesi veya değiştirmesi gerektiği anlamına gelir. Aksi takdirde sitenizi yüklemeye çalıştığınızda şuna benzer bir hata görürsünüz: NET::ERR_CERT_DATE_INVALID
5. Google SSL Sertifikası İptal Edildi Hatası (NET::ERR_CERT_REVOKED)
Bu hata, CA’nın web sitesinin SSL sertifikasını iptal ettiğini veya iptal ettiğini gösterir. Bunun nedeni, web sitesinin sertifikayı yanlış kimlik bilgileriyle (kazara veya bilerek) almış olması, anahtarın ele geçirilmiş olması veya yanlış anahtarın verilmiş olması olabilir.
6. Genel SSL Protokol Hatası (ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR)
Aşağıdakiler de dâhil olmak üzere birden çok olası neden olduğundan, bu hatanın çözülmesi özellikle zordur:
- Tarayıcının ayrıştıramadığı, yanlış biçimlendirilmiş bir SSL sertifikası.
- Sunucuya düzgün şekilde yüklenmemiş bir sertifika.
- Hatalı, doğrulanmamış veya dijital imza eksikliği.
- Eski bir şifreleme algoritmasının kullanılması.
- SSL korumasına müdahale eden bir güvenlik duvarı veya başka bir güvenlik yazılımı.
- Sertifikanın güven zincirindeki bir sorun, sitenizin SSL şifrelemesini oluşturan sertifikalar dizisini etkilemiş olabilir.
Bu durumlarda, bunun gibi genel bir SSL mesajı görürsünüz: ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR