Google Arama Teknikleri

Google arama algoritması, kendinizden tam olarak emin olmasanız bile, aradığınız bilgileri döndürme konusunda oldukça beceriklidir. Ancak, Google’ın tam olarak ihtiyacınız olanı size vermediği zamanlarda, arama sonuçlarınızı operatörler olarak adlandırılanlarla hassaslaştırmanın birkaç yolu vardır.

Çoğumuz dünyanın en popüler arama motoru olan Google arama motorunu her gün kullanıyoruz. Ancak birçoğumuz muhtemelen Google’ın gücünün yalnızca yüzeysel bir kısmını biliyoruz. Modern bir web aramasının sizin için neler yapabileceğini kabul etmek kolaydır, ancak Google’ın interneti bu kadar kusursuz hâle getirmesi gerçekten şaşırtıcıdır. Google size hava durumunu söyleyebilir. Bir web sayfasını istediğiniz dile çevirebilir. Kelimelerin tanımlarını yaparak bir sözlük görevi üstlenebilir. Size yol tarif edebilir ve çok daha fazlasını yapabilir.

Google’ı günde birden çok kez kullansanız bile, muhtemelen Google hakkında bilmediğiniz çok şey vardır. İstediğiniz sonuçları elde etmek için daha fazla püf noktası öğrenmek Google arama ipuçlarına yer verdiğimiz kılavuzumuzun size çok yararı olacaktır. Arama ipuçları ile Googling diye tabir edilen arama süreci becerilerinizi geliştirebileceksiniz.
Bir Google aramasını nasıl en iyi sonucu almaya yönelik optimize ederiz, ondan bahsetmek istiyoruz öncelikle. Google’da arama yaparken nasıl daha iyi sonuçlar alabileceğimize geçelim o hâlde.

Google Görsel Arama Özelliği

Google Görseller, ilgili anahtar kelimeleri yazarak resim ve fotoğraf aramak için harika bir yerdir. Ancak, belirli bir fotoğraf veya grafik hakkında daha fazla bilgi edinmek için ters görsel arama adı verilen bir görsel kullanarak da Google’da arama yapabilirsiniz.

Tersten Görsel Arama

Google’da tersten görsel arama yaptığınızda, arama çubuğuna metin sorgusu yerine bir fotoğraf veya bir fotoğrafın bağlantısını yerleştirirsiniz. Google daha sonra resminizin yanı sıra ilgili resimleri içeren web sitelerini bulur. Google Görseller ayrıca fotoğrafınızın konusunu algılar ve görsel konunuzla ilgili diğer web sitelerini getirir. Tersten Görsel Arama ile bir fotoğraf hakkında bilgi edinebilirsiniz. Tersten görsel arama, bir kişinin adını veya bir ürünle ilgili bilgileri içeren bir web sitesini getirebilir.

Ayrıca Tersten Arama ile çalıntı fotoğrafları ortaya çıkarabilirsiniz. Tersten görsel arama, benzer görselleri de getirebilir. Bu, bir görüntünün başka birinin çalışmasından kopyalanıp kopyalanmadığını ortaya çıkarabilir.

Bütün bunların dışında aradığınız görsele benzeyen diğer görselleri de Tersten Arama ile bulabilirsiniz. Belirli bir görüntüye benzer diğer fotoğrafları bulmak istiyorsanız, Tersten Arama bu konuda da size yardımcı olacaktır.

Görsel Arama çubuğunu kullanarak hemen arama yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Google Arama Özellikleri

1. Google Çift Tırnakla Arama

Çift tırnak ( “ “ ) işareti kullanın: Arama sözcüğünü ya da sözcük grubunu çift tırnak kullanarak aramak aramanızla tam eşleşen sonuçları verir. Google aramada çift tırnak kullanarak “Sign In Up” araması yaparsanız tam olarak bu üç sözcüğün yan yana geldiği sonuçlar gösterilir. Bu, bulmak istediğiniz şeye sizi daha çok yaklaştırır. Hem zamandan tasarruf etmenizi sağlar hem de daha nitelikli sonuçlar elde etmenizi.

2. Google Eş Anlamlı Kelimeleri Arama

Eş anlamlı kelimeler için (~) işaretini kullanın: Belirli bir kelimeyi ve o kelimenin eş anlamlılarını arama sonuçlarında listelemek için ( ~ ) işaretini kullanabilirsiniz. Örneğin Google’a ~Görselle arama yazarsanız fotoğrafla arama ve resimle arama gibi görsel kelimesinin eş anlamlı sonuçlarını da verir.

3. Google Aramada Belirli Bir Sözcüğü Hariç Tutma

Arama sonuçlarında görmek istemediğiniz kelimeler için ( – ) işaretini kullanın: Eksi ( – ) sembollü terimler Google arama sonuçlarında hariç tutulur. Örneğin en iyi Youtube reklam engelleyici uzantıları arayacaksınız. Ancak uzantıları Yandex için değil, Google Chrome için arıyorsunuz. Eğer Google’a “En iyi reklam engelleyici uzantılar -Yandex” yazarsanız, Yandex için uzantı önerileri gösterilmez.

4. Google Fiyat ya da Tarih Aralığı Arama Özelliği

Google aramada belirli bir fiyat aralığı (ya da tarih aralığı) için ( .. ) kullanın: Herhangi bir fiyat aralığındaki ürünü ya da belirli bir takvim dönemini arıyorsanız iki nokta ( .. ) kullanabilirsiniz. Örneğin telefon fiyatları için “Telefon 7000₺..₺15000” araması yaparsanız 7000 ila 15000 lira fiyat aralığındaki telefonlar listelenir.

5. Google Aramada “or” Kullanımı

OR ile aramanızla eşleşen en az bir sözcüğü bulun: Bir konuyla ilgili ancak başka herhangi bir şeyle ilgili olmaması gereken sonuçlar arıyorsanız, daha doğru sonuçlar elde etmek için OR özelliğini kullanın. Örneğin Chrome OR Yandex şeklinde bir arama yaparsanız bu iki arama sözcüğünden biri mutlaka sonuçlarda yer alır. Sizin istemediğiniz sonuçlar görüntülemekten tasarruf etmenizi sağlar.

6. Google Site İçinde Arama

Google site içinde arama yapma özelliğini de kullanmak oldukça yararlıdır. Belirli bir site içinden arama sonuçlarını almak için “site:” ön ekini kulanın: Tek bir web sitesinde arama yapmak için aramanızın sonuna site:siteadı.com/net/org… vs. ekleyebilirsiniz. Örneğin Sign In Up ile Google Chrome güncelleme için bir makale arıyorsunuz. Bunun için Google Chrome nasıl güncellenir site:quotesnews.com yazmanız yeterlidir. Site adresini yazarken sonuna .com, .org, .net gibi uzantıları eklemeyi unutmayın.

7. Google Dosya Arama

Google’da belirli dosya türlerini de arayabilirsiniz. İnternette belirli bir dosya türü arıyorsanız, yalnızca sorgunuzla eşleşen yüklenen dosyaları aramak için filetype: etiketini kullanın. Örneğin, bir PDF aramak içinfiletype:pdf  veya  bir Microsoft Office belgesini bulmak için filetype:doc kullanabilirsiniz. Google’da dosya araması için kullanabileceğiniz diğer uzantıları aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

Dosya formatı Uzantı Açıklama
Adobe Acrobat PDF pdf Ürün kılavuzları ve her türden belge için yaygın olarak kullanılan bir yayımlama biçimi.
Adobe PostScript ps Akademik makaleler için sıklıkla kullanılan bir baskı formatı.
Web sayfası html veya htm Web sayfaları için birincil dil.
Lotus 1-2-3 wk1, wk2, wk3, wk4, wk5, wki, hafta veya wku Bir elektronik tablo biçimi.
Lotus WordPro lwp Bir kelime işlem formatı.
MacWrite mw Bir kelime işlem formatı.
Microsoft Excel xls Elektronik tablo.
Microsoft Powerpoint ppt Sunumlar ve slaytlar için.
Microsoft Word doc Yaygın bir kelime işlem formatı.
Microsoft Works wks, wps veya wdb Bir kelime işlem formatı.
Microsoft Write wri Bir Macintosh sözcük işlem biçimi.
Zengin metin formatı rtf Microsoft Word ve diğer biçimler arasında belge alışverişi yapmak için.
Düz Metin ans veya txt Özel biçimlendirme içermeyen sıradan metin.

Google Arama Çubuğunu Ana Ekrana Ekleme

Google Arama çubuğunu ana ekrana eklemek için şu adımları izlemeniz yeterlidir. Chrome Arama çubuğunu akıllı telefonunuzun ana ekranına eklemek için önce Düzenleme modunu açın. Bunun için ana ekranınızdan herhangi bir boş alana dokunun ve basılı tutun. Ardından Widget’lar’ı seçin ve Google Chrome Arama Çubuğu’nu bulana kadar widget’lar listesinde ilerleyin. Bu, çoğu zaman Google arama çubuğu kaybolduğunda ya da sildiğiniz Google arama widget’ını tekrar eklemek istediğinizde oldukça pratik bir yöntemdir.

1. Google Uygulaması ile Google Arama Çubuğunu Ana Ekrana Ekleme

Google arama çubuğunu yalnızca ana ekranınızda değil, aynı zamanda mevcut widget’lar listesinde de kaybolduysa Google uygulamasını yanlışlıkla telefonunuzdan silmiş olabilirsiniz. Bu durumda, arama çubuğunu geri getirmeden önce uygulamayı akıllı telefonunuza yeniden yüklemeniz gerekir. Bunu yapmak için Google Play Store uygulamasını açın ve Google uygulamasını indirin. Şu anda Google Play ile ilgili herhangi bir sorun yaşamıyorsanız, bu sorun birkaç dakika içinde düzelecektir.

Google uygulamasını telefonunuza yeniden yükledikten sonra, ana ekranın düzenleme modunda Google Arama çubuğu widget’ına erişebileceksiniz. Google arama çubuğu widget’ını ekranınıza geri getirmek için Ana Ekran > Widget’lar > Google arama yolunu izleyin. Ardından telefonunuzun ana ekranına Google arama çubuğunu yeniden eklemiş olduğunuzu göreceksiniz.

2. Chrome ile Arama Çubuğunu Ana Ekrana Ekleme

Google Chrome kullanıcısıysanız, varsayılan Google arama çubuğu widget’ı yerine Chrome arama çubuğunu kullanmak isteyebilirsiniz. Chrome arama çubuğu da benzer şekilde çalışır ancak bir şey aradığınızda tarayıcıyı açar ve arama sonuçlarını doğrudan Google Chrome’da gösterir. Chrome çubuğunu ana ekranınıza eklemeden önce, akıllı telefonunuzda Google Chrome’un kurulu olduğundan emin olun. Eğer cihazınızda Chrome yoksa Play Store’dan indirip yükleyebilirsiniz.

Google arama çubuğunu ana ekrana eklerken izlediğiniz adımları izleyerek Chrome arama çubuğunu da Android akıllı telefonunuzun ana ekranına ekleyebilirsiniz. Düzenleme modunu açmak için ana ekranınızdan herhangi bir boş alana dokunun ve basılı tutun. Ardından Widget’lar’ı seçin ve Google Chrome arama çubuğunu bulana kadar widget listesine göz atın. Ana ekranınızda göründükten sonra, widget’ın boyutunu ve konumunu düzenleyebilirsiniz.

Google’da Arama Yapın veya Bir URL Yazın

Chrome’da yeni sekme açtığınızda, adres çubuğunda Google da arama yapın veya bir URL yazın ibaresini görürsünüz. Bu, varsayılan bir arama fonksiyonudur ve Google’da arama yapmak ya da bir site adresine gitmek şeklinde iki farklı seçeneğiniz olduğu anlamına gelir. Önerildiği gibi, Chrome’u kullanmaya devam etmek için anahtar kelime yazarsınız ya da bir URL yazıp direkt adrese gidersiniz. Google da arama yapma veya direkt bir URL adresine gitmek için yazdığınız ifadeden sonra enter tuşuna basmanız yeterlidir.

Google’da arama yapın veya bir URL yazın ifadesinin kendisi zaten oldukça açıklayıcıdır. Omnibar, varsayılan arama motorunuzda herhangi bir şeyi hızlı bir şekilde aramanın kolay bir yoludur. Dolayısıyla bu özellikle istediğiniz sayfaya gitmek için bir URL yazıp enter tuşuna basabilirsiniz. Bir URL yazmak size hem zamandan hem de bant genişliğinden tasarruf sağlayacaktır. Ancak kendine has sorunları var. Yeni başlayanlar için, URL’yi tam olarak olduğu gibi yazmanız gerekecek. Bu günlerde çılgınca web sitesi sayısı göz önüne alındığında bu kolay bir iş değil. Ayrıca küçük bir yazım hatası sizi ya başka bir yere götürür ya da hiçbir yere götürmez.

Omnibar’da bir şey aramak nispeten kolaydır; sadece arama sorgunuzu yazın ve enter tuşuna basarsınız. Bu, girdiğiniz sorgu ile tarayıcınızın varsayılan arama motorunu tetikleyecek ve sonuçları anında göreceksiniz. Hangisini seçeceğiniz öncelikle istediğiniz sonuca bağlıdır. Bir şey arıyorsanız ve URL’den emin değilseniz, onu arayın ve gitmeniz iyi olur. Öte yandan, sık ziyaret ettiğiniz bir web sitesiyse, URL’yi zaten bileceksiniz. Ve bu nedenle, sizi arama motorunda fazladan vakit harcamaktan kurtaracaktır.

1 Comment

  1. […] Google Arama Widget’ını silip tekrar eklemek de telefonda Google neden açılmıyor sorunuza cevap için uygulayabileceğiniz bir diğer çözüm yöntemidir. Mutlaka denemenizi ve daha sonra tekrar Google Arama’yı kontrol etmenizi öneriyoruz. (Ayrıca bk. Google arama çubuğunu ana ekrana ekleme) […]

Leave a Reply

Previous Story

Gmail Entrar – Entrar No Gmail – Gmail Entrar Em Outra Conta

Next Story

Telefonda arama yapamıyorum sorunu nasıl çözülür?

Latest from Genel

Hotmail Login

Hotmail login has been replaced by Microsoft as Outlook login. 2023 current Hotmail login and Hotmail

%d bloggers like this: