Gmail nedir sorusunun cevabını bir Gmail hesabına sahipseniz mutlaka merak etmişsinizdir. Google Mail’in kısaltması olan Gmail, Google tarafından sağlanan ve kullanıcıların İnternet üzerinden e-posta gönderip almalarını sağlayan ücretsiz bir hizmettir. 1 Nisan 2004’te duyurulan Gmail’in, başlangıçta Google’ın bir şakası olduğu sanılmıştır.
Gmail nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?
Gmail, en popüler çevrimiçi e-posta hizmetlerinden biridir. Bir Gmail hesabınız varsa, cep telefonunuzda kurulu olması, bilgisayar başına oturmanıza gerek kalmadan istediğiniz zaman e-postanızı okumanızı ve yanıtlamanızı kolaylaştırır. Telefonunuzda kurulumu çok kolaydır ve cep telefonunuzdan Gmail hesabınıza eriştiğinizde, postalarınızı kontrol etmenin ne kadar kolay olduğunu görebilirsiniz.
Gmail, 15 gigabaytlık ücretsiz veri depolama alanı sağlaması bakımından benzersizdir. Bu, çoğu kullanıcının, kullanılabilir depolama alanlarını aştığı için e-posta alamama konusunda endişelenmesine gerek olmadığı anlamına gelir. Dolayısıyla Gmail hesabınıza giriş yaptıktan sonra 15 GB’lık ücretsiz bir depolama alanına sahip olursunuz.
Gmail’in mail hizmetinin bir başka özelliği de, kullanıcıların dokuz aya kadar etkin olmamalarına izin vermesidir. Pek çok benzer hizmet, bir hesabı aktif tutmak için 30 günde bir oturum açma gerektirir. Gmail’de mevcut en iyi spam algılama özellikleri yer alır. Bu da neredeyse tüm spamlerin filtrelenip çöp kutusuna atıldığı anlamına gelir. Böylece onu okumak zorunda kalmazsınız.
Gmail hesabı ne işe yarar?
Google tarafından sağlanan ücretsiz bir e-posta hizmeti olan Gmail, birçok yönden diğer herhangi bir e-posta hizmeti gibidir: E-posta gönderip alabilir, spami engelleyebilir, bir e-posta adres defteri oluşturabilir ve diğer temel e-posta görevlerini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak, onu en popüler çevrimiçi e-posta hizmetlerinden biri hâline getiren bazı benzersiz özelliklere de sahiptir. Ücretsiz, güvenli ve hızlı olması öne çıkan benzersiz özelliklerinden bazılarıdır.
Ayrıca Google’ın bu benzersiz ve ücretsiz e-posta hizmetinde kullanıcılar web sitesinin yanı sıra POP3 / IMAP protokolleri sayesinde de oturum açabilir.
Gmail ücretli mi?
Peki Gmail’i kullanmak paralı mı? Elbette hayır. Gmail (cii-meyıl olarak telaffuz edilir), kullanıcılara e-postaları için 15 GB ücretsiz depolama alanı sunar ve tamamen ücretsizdir. Ayrıca art arda ilişkili iletileri otomatik olarak bir konuşma dizisinde düzenler. Google Mail olarak da bilinen Gmail’e kişisel bir bilgisayardan, tabletten veya herhangi bir Android veya iOS cihazından mobil uygulama ile erişilebilir.
Google’ın kurucu ortağı ve CEO’su Larry Page’e göre şirket, Gmail’i oluşturmak için bir kullanıcının Yahoo Mail ve Microsoft Outlook.live.com (önceden Hotmail olarak biliniyordu) gibi mevcut e-posta hizmetlerindeki sorunlardan şikâyet eden mektubundan ilham aldı. Şikâyetlerinden biri de depolama alanını boşaltmak için e-postaların sürekli silinmesi gerektiğiydi. Gmail’de ücretsiz depolama alanı sayesinde bu sorun tamamen çözüldü.
Bu arada Gmail’e bırakın para ödemeyi, Gmail’den para kazanmak ister miydiniz? Eğer cevabınız evetse sizi buraya alalım: Gmail’den Para Kazanma
Gmail’in özellikleri nelerdir?
- Gmail’in arayüzü minimalist ve düzenlidir. Gmail, kullanıcıların belirli e-postaları bulması için bir arama çubuğu içerir ve iletiler, e-postaları otomatik olarak kategorilere ayıran sekmeler kullanılarak filtrelenebilir.
- Gmail ayrıca, kullanıcılara diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı sohbet etme ve görüntülü arama yapma olanağı da sunar. Gmail’in 15 GB’lık depolama alanı, diğer birçok ücretsiz e-posta hizmetinden önemli ölçüde daha fazladır.
- Ayrıca, diğer e-posta hizmetlerinde yaygın olarak bulunmayan çeşitli özelliklere sahiptir. Örneğin Gmail, kullanıcıların iletileri silmek yerine arşivlemesine olanak tanır. Gmail’in arama işlevi; göndereni, alıcıyı veya konu satırını hatırlamasanız bile belirli iletileri bulmak için yeterince güçlüdür.
- Gmail’de ayrıca, kullanıcı için önemli iletileri vurgulayan bir Öncelikli E-postalar özelliği vardır. Ve istenmeyen e-postaları ve istenmeyen ya da kötü niyetli e-postaları ayıklamak için istenmeyen (spam) e-postaları filtreleme özelliği sunar.
Gmail’in güvenlik özellikleri nelerdir?
- Gmail’in e-posta sistemi, e-postaları alırken ve gönderirken güvenli yuva katmanı (SSL) şifrelemesi kullanır. Bu, e-posta iletilerinin üçüncü taraflarca görülme olasılığını düşürür. Ancak kullanıcılar, Gmail’den geliyormuş gibi görünen ancak aslında bir kullanıcının hesabına erişmeye çalışan üçüncü bir taraftan gelen e-posta iletileri olan kimlik avı dolandırıcılıklarından kaçınmaya dikkat etmelidir.
- Bir kimlik avı dolandırıcılığına düşmemek için, kullanıcılar yalnızca Gmail’in web sitesinden oturum açmalıdır. Özellikle Gmail’in sitesine gidip kullanıcı adlarını ve şifrelerini uygun alanlara girmelidir. Böylece daha güvenli bir şekilde Gmail’de oturum açmalıdır.
- Bu siteler genellikle bilgisayarlarına bulaşabilecek veya kişisel verilerini siber suçlulara ifşa edebilecek kötü amaçlı yazılımlara sahiptir. Dolayısıyla Gmail’den geldiği iddia edilen ancak farklı bir web sitesine giden bir e-postadaki bağlantıya asla tıklamamalıdırlar.
- Bunların dışında Gmail, kullanıcıların yalnızca şifreleri ile giriş yapmasını güvenliksiz bulur. Şifrenin yanı sıra aynı zamanda oturum açmaya çalıştıklarında telefonlarına gönderilen bir kodu da girmelerini gerektiren iki faktörlü kimlik doğrulama sunar. Bu, birinin giriş yapmak için şifreyi bilmesi durumunda kullanıcının telefonuna gelen kodu da girmesini gerektirir. İki faktörlü kimlik doğrulama Gmail hesabının çalınması gibi bir duruma karşı önlemdir.
Gmail nasıl kullanılır?
Gmail’in nasıl kullanılacağını öğrenmek, Gmail’in sunduğu tüm güçlü işlevlerden gerçekten yararlanmanıza yardımcı olabilir. Ne de olsa, Gmail’de yalnızca e-posta gönderip almaktan daha fazlası vardır.
Ancak Gmail’le başka neler yapabilirsiniz? Doğrudan Gmail gelen kutusundan anlık iletiler gönderebilir, toplantılar düzenleyebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.
Gmail hesabı nasıl açılır?
Gmail’de hesabınız yoksa, bir tane oluşturmanız gerekir. Çevrimiçi olun ve http://www.gmail.com adresini ziyaret edin. Sitedeki talimatları izleyin ve şifrenizi not edin. Harfler, sayılar ve semboller dâhil olmak üzere şifrenizi tahmin edilmesini zorlaştırmanızı öneririz.
Gmail’i kullanmak için yalnızca birkaç dakika harcayarak bir Google hesabı oluşturabilirsiniz. Bir Google hesabı oluşturmak için,
- Gmail’in resmî web sitesine gidin
- Hesap oluşturun’a tıklayın.
- Kişisel kullanımım için’i seçin.
- Ad, soyad bilgilerinizi doldurun.
- E-posta hesabınız için bir kullanıcı adı seçin ve bir şifre belirleyin.
- İleri‘yi seçin.
- İsteğe bağlı olarak kurtarma e-postası ve telefon numaranızı yazın.
- Doğum tarihinizi yazın ve cinsiyet bilginizi seçin.
- Gerekli tüm bilgileri girdikten sonra İleri düğmesine tıklayın.
- Gizlilik ve şartlar sayfasında Kabul ediyorum‘a tıklayın.
Eğer kurtarma telefon numarası girdiyseniz telefon numaranızı doğruladıktan sonra gelen kutunuza girebilirsiniz.
Hâlihazırda bir e-posta hesabınız varsa ancak parolanızı unuttuysanız, e-posta hesabınızdan çıkış yapın ve “Parolanızı mı unuttunuz?” seçeneğini tıklayın. Bu, sizden yeni bir şifre oluşturmanızı isteyecektir.
Gmail giriş nasıl yapılır?
Gmail’e giriş yaparak Gelen Kutusu’nun ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz. Ücretsiz bir Gmail hesabı oluşturduktan sonra Gmail’de oturum açmak için;
- http://www.gmail.com’a buradan gidin.
- E-posta veya telefon numaranızı yazın ve İleri’yi seçin.
- Şifrenizi girin ve yine İleri’yi seçin.
- Gelen Kutusu açılacaktır.
Gmail hesabınızı telefonunuzda mobil uygulama ile kullanın
iPhone ya da Android telefonunuzda Gmail’i kullanmak için mobil uygulamasını AppStore ya da Google Play Store‘dan indirmeniz gerekir.
iPhone için Gmail’i indirin: Google’dan E-posta
Android için Gmail’i indirin: Gmail Android Son Sürümü
Hesabınızda oturum açmak veya yeni bir hesap oluşturmak için Gmail’i indirdikten sonra mobil uygulama simgesine dokunun. Yukarıdaki başlıklarda anlattığımız hesap oluşturma veya oturum açma talimatlarını uygulayın.
Gmail’de Hesap Açarak Erişebileceğiniz Ücretsiz Google Ürünleri
Gmail’i kullanmak, Google’ın aşağıdakiler gibi diğer ücretsiz kullanımlı üretkenlik araçlarına da erişmenizi sağlar:
- Google Chrome: Google tarafından desteklenen hızlı, ücretsiz bir web tarayıcısı
- Google Takvim: Etkinlikler ve randevular için bir takvim uygulaması.
- Google Dokümanlar: Kullanıcıların çevrimiçi olarak belge oluşturmasına ve düzenlemesine olanak tanıyan bir kelime işlemci uygulaması.
- Google E-Tablolar: Kullanıcıların elektronik tabloları çevrimiçi oluşturmasına ve düzenlemesine olanak tanıyan bir elektronik tablo uygulaması.
- Google Slaytlar: Kullanıcıların çevrimiçi sunumlar oluşturmasına ve düzenlemesine olanak tanıyan bir sunum uygulaması.
- Google Hangouts: Gmail kullanıcılarının birbirleriyle gerçek zamanlı olarak sohbet etmelerini sağlayan bir mesajlaşma uygulaması.
- Google Meet: Gmail kullanıcılarının görüntülü görüşme yoluyla birbirleriyle sohbet etmelerini sağlayan bir video konferans uygulaması.
- Google Drive: Kullanıcıların dosyalarına internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan erişmelerini sağlayan bir bulut depolama hizmeti.
Ek uygulamalar arasında Google Play, Google Haberler, Google Chat, Google Kişiler, Google Translate ve Google Fotoğraflar yer alır.
Hesap profil resminizin hemen solunda, Gmail’in sağ üst köşesindeki Google uygulamaları simgesini tıklayarak bu uygulamalara erişin. Ancak bunlar, işletmelere üretkenlik uygulamaları ve ortak çalışma araçlarının yanı sıra bulut depolama sağlayan bir ücretli hizmetler paketi olan Google Workspace (eski adıyla G Suite) ile karıştırılmamalıdır.
Gmail açılımı nedir?
Bir e-posta hesabına sahip olmak isteyen herkesin şüphesiz ilk durağı Gmail maildir. Bu yüzden de dünyanın en çok tercih edilen mail hizmetinin açılımı ve Gmail ne demek sorusunun cevabı da merak konusu. Gmail’in açılımı nedir ve Gmail ne demek sorularına cevabı elbette Google ile verebiliriz.
Google’ın sahibi olduğu mail hizmetini Gmail olarak belirlemesinin ilk nedeni tabii ki Google’ın G’sidir. Açılımı Google Mail olan Gmail de böylelikle doğmuştur. Dolayısıyla Gmail’in açılımı Google Mail’dir.
[…] Ayrıca Gmail’in yakın tarihi hakkında bilgi almak isteyenler için bu makalemizi öneririz: Gmail nedir? […]